maanantai 3. syyskuuta 2012

Rokotuksista

Tulipahan tänään kierreltyä kaupungilla hoitelemassa asioita. Tää yksi viikko matkan valmisteluun on kyllä aika vähän. Luulin että se riittäis, kun kuitenkin perusasiat on jo hoidettu pois alta. Enpäs tajunnutkaan että matkavakuutuksen saamisessakin voisi kestää yli viikko?? No mutta nyt pitäisi olla sekin hoidossa. Aika kallis matka tulee olemaan vaikka lähdetään sinne tekemään ilmaiseksi töitä. Mehän joudutaan maksamaan tästä huvista semmonen 170e/viikko, ja hintaan sisältyy asuminen, aamupala + iltaruoka ja ilmeisesti jonkinlainen jatkuva vartiointi tuolla alueella. Lisäksi sitten on lennot noin 800e, matkavakuutus ja kaikki mahdolliset rokotukset ja lääkkeet muiden tarvittavien ostosten lisäksi. Kallista tulee olemaan!

Tänään otin sitten viimeisen toisen annoksen kolerarokotteesta ja ostin loput malarialääkkeistä (vajaa 90e meni loppuihin malarialääkkeisiin - onneksi oli äiti apteekissa mukana!) Yhteensä tätä matkaa varten olen ottanut viisi eri rokotetta: keltakuume, aivokalvontulehdus, lavantauti, kolera ja malaria. Minulla oli jo nimittäin aiempien matkustelujen takia otettuna Hepatiitti A ja B. Nuo normaalit kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT) sekä tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko (MPR) -rokotteet on saatu jo joskus lapsena ja ne on tehostettuna voimassa. Laskeskelin tuossa että yhteensä noihin viiteen rokotteeseen on mennyt rahaa noin 326e. Ei ole rokotteetkaan kovin halpoja, mutta nyt on ainakin kaikki mahdolliset otettu.

Periaatteessa Tansaniaan matkustaville suositellaan rokotteiksi ainoastaa noita jo lapsena saatuja dT ja MPR-rokotteita ja lisäksi siihen tuo Hepatiitti A. Keltakuumerokotusta suositellaan terveyslaitoksen sivujen mukaan niille, jotka oleskelevat maassa yli viikon tai kiertelevät maaseudulla. Luulin koko kevään ja kesän että maahan ei pääse ilman keltaista keltakuumetodistusta (alempana kuvassa), joka on merkkinä siitä että keltakuumerokote on saatu. Noilta nettisivuilta kuitenkin luin, että kyseinen todistus vaaditaan ainoastaan jos Tansaniaan tullaan alueelta, jossa keltakuumetta esiintyy. Noh, ei ainakaan tule mitään ongelmia kun tuo rokote on otettu ja tuo virallinen kortti on täytettynä. Noita muita rokotteita suositellaan sitten niille, joilla on suurempi riski saada tartunta. Eli esim. meille jotka oleskellaan alueella paljon kauemmin kuin viikko ja tehdään töitä aika epähygienisissä oloissa.

Keltakuume ja malariahan tarttuvat kumpikin hyttysten välityksellä. Näiden lisäksi hyttyset tartuttavat myös esim. Dengue-kuumetta, jota esiintyy myös Tansaniassa. Tähän ei ole saatavissa mitään rokotetta tai lääkettä,  eli sen takia niiltä hyttysiltä kannattaisi suojautua mahdollisimman hyvin. Ja tärkeintähän on aina hakeutua hoitoon, jos tulee jotakin näihin tauteihin viittaavia oireita. Malaria on kuulemani mukaan Tansaniassa verrattavissa esim. Suomessakin liikkuviin kausi-influenssiin. Siihen on hoito, kunhan vain hakeutuu tarpeeksi ajoissa lääkäriin ja saa lääkkeet. Paikallisilla tätä mahdollisuutta ei aina ole, joten sen takia malariankin puhutaan tappavan ihmisiä yli miljoona vuodessa. Kolera ja lavantauti leviävät puolestaan huonon hygienian takia. Eli nämäkin on ehkäistävissä oikeastaan hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. Meille kuitenkin suositeltiin projektin luonteesta riippuen kaikki mahdollisia rokotteita, joita on saatavilla.

Minulle ei tullut mistään rokotteista tai edes malarialääkkeistä mitään suurempia vaivoja. Juotava kolerarokote oli ehkä pahin, koska se maistui pahalta ja otettuna ruoasta erillään myös teki mahan hiukan kipeäksi. Keltakuumerokotetta pelkäsin keväällä paljon, koska sen sanotaan olevan maailman vaarallisin rokote ja aiheuttavan hyvin monelle ainakin jonkinlaisia oireita. Minä kuitenkin niiltä säästyin, mutta Juhalla ilmeisesti nousi rokotteesta kuume ja tuli huonoa oloa. Malarialääkkeet oli toinen mitä vähän jännitin, mutta en ole huomannut että niistäkään mitään olisi tullut (päänsärkyä ilmeni heti niiden aloittamisen jälkeen, mutta se saattoi johtua myös istuttuani töissä pitkiä päiviä koneella). Varmuuden vuoksi ne alotin kuitenkin kaksi viikkoa aikasemmin, jotta lääke olisi tarvittaessa voitu vielä ennen matkaa vaihtaa.

Tässä kansainvälinen rokotuskortti. Keltakuumerokote on merkitty päivämäärineen omalle erilliselle sivulle ja merkintä malarialääkkeistä puuttuu. Muuten tuossa on kaikki oleelliset rokotteet, jotka olen saanut.

Olen ihan mielenkiinnosta perehtynyt myös muihin tauteihin, erityisesti loistauteihin, joita paikanpäältä voi saada =)

Eli ei ehkä kannata lukea jos ei tykkää näistä tällasista!

Mielenkiintoisimpia ovat ne loistaudit, jotka voivat tarttua ihmiseen menemällä ehjän ihon läpi. Se kuulostaa niin uskomattomalta että oli pakko ottaa asioista vähän selvää. Yksi näistä on skistosomiaasi, joka tarttuu makeista vesistä toukan tunkeutuessa ihon läpi. Se on malarian jälkeen heti toiseksi yleisin loistauti. Muita on sitten esimerkiksi koukkumadot, jotka tunkeutuvat maasta jalan (yleensä varpaiden välistä) ihon läpi. Näitä esiintyy yleensä ulosteilla saastuneissa maissa. Toukka käy sitten kehoa läpi laskimoverenkierrosta keuhkoihin ja suolistoon asti, johon se pysähtyy sitten kasvamaan. Nuo madot voivat myös jäädä ihokerroksen alle tehden hienoja kohoumia ihoon. Näitä tällaisia loisia on useampiakin, eikä kaikkia välttämättä edes tiedetä =) niinkuin terveydenhoitaja minulle sanoi, että katsellaan noita loistauteja sitten matkan jälkeen ja hoidellaan ne sitten pois =D

Mutta tarkoituksena ei ole aiheuttaa itselleni tai kenellekään muulle paniikkia! Mielenkiinnosta vain etsiskelin lisää tietoa aiheesta, ja lisäksi näitä voin käyttää ehkä hyödyksi myös opinnäytetyössäni. Huono hygienia ja sanitaatio, jota me nyt siis lähdemme sinne parantamaan, on kuitenkin syypäänä hyvin moneen näistäkin taudeista. Eli siis pitämällä huolta hyvästä hygieniasta ja ajattelemalla maalaisjärjellä vältytään aika monilta eri taudeilta. Ei kenties kannata mennä uimaan makeisiin vesiin eikä kävellä paljain jaloin kovin likaisilla alueilla. Helppoa - vai eikö?

Kuona wewe!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti